Dagarna efter valet till EU-parlamentet vänds blicken nu åter till den stora utmaningen, nämligen jobben. Jag tycker att fråga borde fått ännu större utrymme i valdebatten, men det tog inte fart på riktigt.
Läser i DN och SvD att Arbetsförmedlingen, som intervjuat närmare 13 000 arbetsgivare, prognostiserar att arbetslösheten nästa år passerar halvmiljonstrecket.
11,3% av arbetskraften kommer enligt prognosen 2010 att befinna sig i "utvisningsbåset". Förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, en Arbetsförmedling som skulle behöva fler resurser i form av "fler händer" och en regering som i allt väsentligt fortfarande väntar på marknaden. Jag är rädd att med ett sådant läge kommer krisen att vara länge, länge, även om Manpowers lite mindre prognos (751 intervjuer) säger sig se en uppgång tredje kvartalet i år...
Under tiden som personer är arbetslösa straffas de ekonomiskt dubbelt upp och kan då i mindre utsträckning bidra till att konsumera varor och tjänster. Dessutom kommer många ungdomar ha svårt att alls komma in på arbetsmarknaden då arbetsgivare gärna (helt logiskt) vill ha personer som både har utbildning och erfarenhet.
I detta läge finns det dock en aktör som borde kunna visa lite "muskler", nämligen Staten. Staten står inför en stor generationsväxling och skulle nu kunna passa på att exempelvis erbjuda praktikplatser och liknande. En möjlighet att både förbereda sin egen generationsväxling men också se till att ge arbetslösa personer en bra arbetslivserfarenhet. För att detta ska bli mer än ett slag i luften måste detta faktiskt formuleras som uppdrag till de Statliga myndigheterna, bolagen och verken. Det som mäts är det som görs….
Dessutom skulle det kanske inte vara helt fel att damma av utbildningsvikariaten som ger dubbel effekt. Dels blir den "egna personalen" kompetensförstärkt samtidigt som någon annan faktiskt får en arbetslivserfarenhet. Staten skulle också kunna underlätta för kommunerna att både behålla och rekrytera mer personal. Fler skattesänkningar finns det nog inte utrymme på ett tag… Men kanske blir det också lite lättare att föra en klok dialog med näringslivet om Staten vågar gå före.
Valrörelsen är slut för denna gång och då bör det vara möjligt att ägna sig åt lite praktisk politik.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar