tisdag 16 juni 2009

Kooperatist javisst!

Har nu äntligen hittat en förmildrande omständighet med att den Moderatstyrda regeringen släpper på Apoteksmonopolet. Läser i SvD att Coop hoppas på att till hösten kunna sälja receptfria läkemedel i butikerna. Då blir det återbäring även på detta.... Men allvarligt talat, hur bra är idén om att släppa monopolet egentligen?

Är inte detta också en del av infrastrukturen? Jag tänker osökt på avregleringen av Posten, som visserligen givit en viss konkurrens på vissa ställen. Fortfarande är det dock Posten med stort P som ska garantera postleveranser över hela landet. Det var det ingen annan som ville göra, för det är ju inte lönsamt över allt... För att inte tala om det helt absurda i att när vi pratar lantbrevbäring kan det komma två postleveranser efter varandra i varsin bil, för konkurrens är ju så BRA???


Hur många läkemedelsdetaljhandlare det kommer att finnas på olika orter kan man ännu så länge bara spekulera i, men troligen blir det väl fler i de större städerna än i de mindre. Det jag verkligen hoppas på är att ingen ger avkall på den medicinska kompetensen och uppdraget att ge goda råd om billigare likvärdiga alternativ. Det sistnämnda vore nämligen dessutom riktigt dålig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Inga kommentarer: