måndag 15 juni 2009

BoStad?

Läser i SvD om bostadsmarknaden i Stockholm och de problem som framförallt unga har att ta sig in i denna snårskog. Tillgången på bostäder i allmänhet och hyresrätter i synnerhet samt de krav som förknippads med att hitta sitt första boende, så långt inget nytt egentligen. Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna Stockholm säger till SvD ”– Men en fastighetsägare är en näringsidkare och har ju inte ansvar att sponsra någon som saknar inkomst. Det sociala bostadsförsörjningsansvaret faller på kommunen, säger hon.”

Det är inget konstigt med att fastighetsägare vill vara säkra på att hyran betalas i tid. Men det som gör mig fundersam är att ingen verkar fundera över de mönster som ändå verkar utkristalliseras när ungdomars inträde på bostadsmarknaden diskuteras.

  1. Stockholm är en region som växer.
    Det finns kommuner i andra delar av landet som tvingas riva hyreshus. Kanske hänger detta lite ihop med hur arbetsmarknaden fungerar? Stockholm är trots allt en region som ännu inte drabbats fullt lika hårt av varselvågen som andra regioner. Den nuvarande regeringen driver en militant arbetsmarknadspolitik där du ska flytta dit jobben finns, redan första dagen som arbetslös. Bostadssituationen på den nya orten ingår inte i analysen.

  2. Ungas inträde på arbetsmarknaden.
    Detta underlättar den nuvarande regeringen genom att underlätta möjligheten att visstidsanställa personer. Hyresvärdarna vill helst att du har en tillsvidareanställning eller någon annan lika säker inkomst. Behovsanställning, vikariat, timanställning etcetera ger inte samma tyngd, oavsett hur många de är. Att regeringen dessutom inte fullt ut står upp för kollektivavtalen drabbar också i första skedet unga människor. Det är betydligt fler unga människor som erbjuds att provjobba gratis innan en anställning kanske blir aktuell.

  3. Utbildningstiden har blivit längre.
    Många unga studerar vidare direkt efter gymnasiet och studentlägenheterna verkar inte heller ”stå som spön i backen” och dessutom är de långt ifrån billiga.

Det vore nog bra om någon satte sig ner och funderade på hur allt hänger ihop och vilka beslut som skulle behövas för att tajta pusslet lite. Tänk om någon då kom fram till att det bland annat vore en bra idé med.

  • Riktade stöd för att komma i gång med att bygga hyreslägenheter. Även mindre sådana….
  • Ökade möjligheter för unga att få en tillsvidareanställning snabbare.
  • Flera studentlägenheter.

Läs gärna Peter Anderssons inlägg också...

Inga kommentarer: