måndag 22 december 2008

Lucka 22 - Julklappshetsen

För några veckor sedan basunerades det ut att även i år skulle julhandeln slå nya rekord... Läser i SvDs nätupplaga att den totala julkonsumtionen trots allt verkar bli något lägre i år än förra året, men att det blir verklig kris nästa jul...

Det kan ju vara så att även i tider av ekonomisk nedgång, varsel etc. så unnar vi oss ändå en fröjdefull och klapprik jul. Om än kanske med vissa justeringar. Särskilt många kristallkronor kanske det inte blir och lite färre julnötter. Kanske köps det mer ekologiskt, rättvisemärkt och ges stöd till välgörande ändamål. För egen del har jag ex. valt att ge bort ett antal rättigheter via Diakonia.

Hela hösten har kantats av varsel, fler lär följa så nästa jul kanske många inte har annat än ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen att spendera... Visst utan konsumtion stannar ekonomin, men ingen har råd att köpa för pengar man inte har. Därför tycker jag att man även så här innan jul kan konstatera att regeringens julklappar inte räcker långt. Deras storslagna arbetsmarknadspolitiska satsning känns något potjemkinartad. 50-70 miljarder har denna regering genomdrivit i skattesänkningar jämför det med 8,3 miljarder i extra satsning på arbetsmarknadspolitiken i den våg av varsel som fortfarande sveper över landet.

Om det inte blir mer bloggat före julafton, ber jag att få önska alla läsare en riktigt God Jul.

Inga kommentarer: