söndag 7 december 2008

Brobyggande

Läser i DN om alla de pengar som satsas på exempelvis lunga gatan, vilket sparar ännu mer pengar åt samhället. Egentligen är det inget märkvärdigare än att de ger ungdomar en uppgift och ett ansvar. Men det är väl å andra sidan kärnan i att vara innanför i stället för utanför, att vara värd ett förtroende.

Det som jag ändå saknar i allt prat om innanför och utanför är en strålkastare i de klyftor som finns och som den borgerliga politiken gör både bredare och djupare. Verksamheter som exempelvis lugna gatan bidrar på sätt och vis till att minska klyftorna i samhället och den verksamheten behövs. Samtidigt är det lite beklämmande att ingen funderar över den lite större bilden. Ett samhälle med minskade klyftor borde också leda till ett lugnare och mindre kriminellt samhälle. Om alla kan äga en platt-TV så finns det ingen anledning att stjäla den.... eller? Visst det löser inte alla problem, men i varje fall vissa.

Det sägs att tillfället gör tjuven, men är det inte också en fråga om förutsättningar för att kunna välja ett annat liv. Varje krona satsad på att bygga broar för att minska klyftorna i samhället är en investering i ett gott samhälle. Glädjande då att läsa i SvD att det finns ett alternativ till den borgerliga regeringens klyftvidgande politik.

Inga kommentarer: