tisdag 14 oktober 2008

Tappade sugar - kastade stenar

Läser nu på kvällskvisten i DN om undersökningen som kommunal gjort bland sina busskörande medlemmar om den arbetsmiljö som många lever i dagligen. 58 % som uppger att de fått saker kastade på bussen som de kör (klicka här för att komma till undersökningen). Artikeln konstaterar att fler fritidsgårdar kan vara en lösning på problemet, flera ungdomar kastar grejer på bussarna för att de är sysslolösa.

Kan man göra annat än sucka. Den kreativitet och energi som uppenbarligen finns hos dessa ungdomar borde väl kunna användas bättre. Fram för fler mötesplatser, där ungdomar kan hitta positiva saker att göra men sin energi, men det är inte nog.

Dessutom behövs det nog ett bättre samarbete mellan flera aktörer i samhället. Både mellan SL, kommunerna, skola, polis men också med föräldrar. Dessa barn och ungdomar har förmodligen någon förälder någonstans som säkert undrar (eller borde undra) vad "pyret" har för sig. Återupprätta föräldrarollen, en vuxen person som sätter gränser och som bryr sig om. Vad finns det för stöd för föräldrar i dagens urbaniserade samhälle? De som inte har sina släktingar i närheten kanske skulle behöva en mötesplats de också där de kan diskutera föräldrarollen, utan att behöva känna sig misslyckade för att de inte själva har alla svar. Det är inte bara barn som kan behöva fångas upp tidigt, även deras föräldrar kan behöva stöd.

Inga kommentarer: