måndag 15 september 2008

Vård i alla element?

Hörde i dag på nyheterna och kunde också läsa i DN om beslutet att ta bort läkarresursen i vår ambulanshelikopter och i stället placera en ny akutläkarbil i Nacka, då läkarna gör sig bäst på marken!? Vad ska man säga... För oss som bor i skärgården, eller på annat sätt har lång till ett sjukhus, representerar ambulanshelikoptern mer än en snabb transport. Det handlar om snabb och adekvat vård vilket faktiskt innebär räddade liv.

Har den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting verkligen tänkt över detta beslut? Enligt uppgift är det inte ens fråga om pengar, utan de har en uppfattning om att läkarna gör sig bättre på marken, men att de i undantagsfall ska kunna hämtas upp vid behov. Köttbenet som de borgerliga slänger ut till oss som bor och vistas i skärgården är att helikoptern enbart ska serva skärgården. Vän av ordning undrar om inte vi i skärgården också har behov av läkarresurser?

Dessutom vågar jag inte tänka på vad som kan hända om den nya akutläkarbilen fastnar i en av Stockholms alla trafikstockningar, helikoptern tar sig ju trots allt fram oavsett köer på marken.

Nej tänk om! Låt inte val av element lura er, där det finns personer som behöver vård, behövs också läkarresurser, eller som Ola Oljelund, medicinskt ledningsansvarig för ambulanshelikoptern i Stockholm säger "- Att rädda liv handlar om lagarbete. Vi är ett team, läkaren, sköterskan och akutpersonalen inne på sjukhusen. Tar vi bort läkaren fungerar inte hela vårdkedjan."

Inga kommentarer: