fredag 26 september 2008

Lyft för arbetsmiljön?

Läste i DN om de arbetsmiljöproblem som följer av slarvet med märkning av bagage tyngre än 20 kg. Tänk att det ska vara så svårt att få även så till synes enkla grejor att fungera, som att sätta dit en orange lapp för att markera tyngre bagage. Resultatet är att personalen (genom facket) måste vända sig till Arbetsmiljöverket.

Enligt Conny Petrini, vice ordförande i Transport-arbetarförbundets underavdelning Civila flygpersonalens fackförening (CFF) på Arlanda har det dessutom "hänt flera gånger att personal har skadat sig när de har missbedömt vikten på bagaget. Om inte märkningen för tungt bagage finns gäller inte heller alla försäkringar vid en eventuell skada".

Bristande bagagemärkning är bara en av alla saker som Arbetsmiljöverket förväntas titta på. På Arbetsmiljöverkets hemsida står det bland annat "Vårt mål är att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv, det vill säga både när det gäller fysisk, psykisk som social och arbetsorganisatorisk synpunkt. "

Tänkte regeringen på detta när de drog bort betydande resurser från Arbetsmiljöverket. De har visserligen lagt tillbaka lite pengar, men långt i från tillräckligt. Var och en förstår att om detta mål ska kunna uppnås, måste det till mer resurser.

Inga kommentarer: