torsdag 11 september 2008

Utbildning för vem?

Jag har i dag varit på ett studiebesök på KTH i Haninge, trevlig miljö och trevliga människor och inte minst en stor utvecklingspotential. Under besöket träffade vi både studenter, lärare och ledning. Det är fantastiskt att höra om den verksamhet som under många år växt fram i Haninge. Inte minst den unika miljö som håller på att byggas upp för att forska om det livslånga boendet.

Frågor som dock infinner sig är vem som ska få utbilda sig i morgon och hur framtidens universitets- och högskoleutbildning kommer att se ut. Blir det enbart fokus på den forskningsinriktade högre utbildningen? Vad kommer att hända med den i vissa stycken mer praktiskt inriktade högre utbildningen, sådan som förser både näringslivet och den offentliga sektorn med viktig arbetskraft.

En annan sak som slår mig är vikten av att utbildningsväsendet håller jämna steg med samhället i övrigt. Förändringshastigheten ser inte ut att avta, snare tvärt om, därför är det livslånga lärandet fortfarande framtidens melodi. För att detta ska kunna fungera får utbildningssystemet inte stelna till. Det är oerhört viktigt att det inte byggs in vattentäta skott mellan olika typer av utbildning, var och en måste helt enkelt kunna kryssa sig fram i utbildningsvärlden efter behov.

Inga kommentarer: