onsdag 29 juli 2009

Inträdesbiljett?

Både SvD och DN skriver i dag om ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden. I DN konstateras att trycket på LO:s hjälptelefon har ökat med nästan 80 %, jämfört med förra året. Även TCO:s Sommarjobbsexperten har märkt av en ökning. Alla ni som precis som jag är med i något fackförbund, kan vara glada och stolta över att kunna tillhandahålla den hjälpen för de som kanske genom sommarjobbet i år får sin allra första kontakt med arbetslivet. Facit visar väl att många av våra ungdomar riskerar att utnyttjas på arbetsmarknaden, just därför att de är nya.

I SvD skriver LO:s avtalssekreterare Per Bardh att något borde göras för att rensa upp i vad jag skulle vilja kalla visstidsträsket. I flera år har Svenskt Näringsliv och andra upprepat mantrat att tillsvidareanställning är omodernt, att framför allt ungdomar inte vill ha ”fasta jobb” det är bättre att vara fri så som fågeln och kunna hoppa från det ena jobbet till det andra efter behag… Få nämner att verkligheten kanske inte riktigt är så ”fri” och heller inget om efter vems behag som hoppandet sker. För många är det ett till synes ändlöst pusslande mellan den ena och den tidsbegränsade anställningen, dessutom ofta på deltid.

I går skrev Svenskt Näringsliv om de ”fasta anställningarna” som blir ”gyllene burar”. Per Bardh kontrar i dag med uppmaningen ”Låt oss därför diskutera hur ungdomarna ska komma in på arbetsmarknaden snarare än i vilken ordning de ska sägas upp.” Det är inte bara rätt prioritering, det vore också värt ett riktigt handslag mellan arbetsmarknadens parter.

Inga kommentarer: