torsdag 5 mars 2009

Pengar, slantar, kulor, deg...

vi får betalt för vårat kneg...

Då är bonusdebatten i gång igen, både DN och SvD skriver om bonusprogram i statliga bolag.
Denna gång är den moderatstyrda regeringen rätt ute, de kan nu ta på sig ledartröjan och förändra det regelverk som de själv beslutade om förra året. Detta område är ju trots allt något som faktiskt är politiskt styrt och därmed kan den moderatstyrda regeringen låta kinderna färgas röda av indignation eller blygsel (valfritt).

Bonus i sig är inte fel, det är en fråga om hur konstruktionen ser ut. Vilka parametrar är det som värderas och belönas. Att belöna ett gott resultat är kort sagt inte fel. Det är trist att ordet ”bonus” blir så befläckat på grund av dålig hantering och felaktiga prioriteringar som gör att verksamheten inte nödvändigtvis utvecklas på bästa sätt. Goda resultat kan uppnås på olika sätt och frågan är väl ständigt till vilket pris. Att dessutom betala ut bonus när boksluten lyser härligt julröda känns med andra ord helt fel.

En berättigad fråga är dessutom varför det nästan enbart är höga chefer som kan få bonus (vet att andra sätt också finns). Visst vi löntagare vill ha ”rätt” lön hela tiden, men om det går bra så är det nog ingen som tackar nej till lite extra… om inte annat så kanske det räcker till lite mer "radhusbiff".

Inga kommentarer: