måndag 10 november 2008

Eldfängt - långt i från befängt!

Läser i SvD om reviderade krav i jakten på nya brandmän. Helt klart framgår i artikeln att de krav som ställts idag inte alltid är kopplade till de krav som är motiverade utifrån arbetsuppgifterna. Det är på tiden att kraven ses över. Det är inte endast kvinnor som kommer till korta idag och som kan komma i fråga i framtiden.

Det är med andra ord inte fråga om att sänka kraven enbart för att få in fler kvinnor i kåren, det handlar om att säkerställa att kraven är ändamålsenliga. Jag tycker att det är viktigt att kraven motiveras utifrån arbetsuppgifterna, vilket gynnar både kvinnor och män. Åsa Jansson, brandman i Södertörns brandförsvarsförbund säger att "-Den fysiska styrkan är viktig, men att tunga moment ofta kan lösas gemensamt på en olycksplats eller med hjälpmedel. Hon visar upp en cylinder som används för att bända loss människor vid bilolyckor, och säger att det hör till de tyngre redskapen. – Men om vi blir fler kvinnliga brandmän kan vi kanske påverka tillverkarna. Lättare verktyg gynnar ju alla brandmän. "

Vem vet, kanske öppnas det en helt ny marknad för att ta fram bättre hjälpmedel, som precis som Åsa säger kommer både kvinnor och män till godo.

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen en blogg som har fattat meningen om detta med kvinnliga brandmän ;o)