tisdag 4 augusti 2009

Vägen framåt?

Fortfarande stiger arbetslösheten och nu börjar det även märkas i Stockholms län… Läser i DN att Arbetsförmedlingen rustar för anstormningen av arbetslösa efter sommaren. Att personalen på Arbetsförmedlingen gör sig redo är en sak, men i vilken utsträckning kommer regeringen vara med och ta sitt ansvar? För egen del tror jag att biträdande generaldirektören Lena Liljebäcks råd, att utbilda sig eller genom en praktikplats öka sina chanser att få jobb när konjunkturen svänger, är bra råd. Men dessa råd rår dock inte på lågkonjunkturen i sig.

I september nästa år ska regeringens arbete utvärderas. Därför skulle det inte förvåna mig om de tar lite av sitt förnuft till fånga och kanske lägger lite pengar på fler utbildningsplatser etc. Fråga är om det räcker?

Peter Andersson frågar i sin blogg vem som bryr sig om Hofors. Det känns som en berättigad fråga, när fler och fler människor lämnas utanför trots att regeringens löfte var det rakt motsatta. Alla skulle med ingen skulle lämnas utanför. Men spiralen leder fortfarande nedåt och fler insatser behövs. Det ligger i allas intresse att det bedrivs en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det duger inte bara att stå bredvid och peka finger åt de som blivit av med sina jobb eller ännu värre som kanske aldrig fått komma in på arbetsmarknaden.

Därutöver vore det kanske på sin plats att helt och hållet se över det lapptäcke som A-kassan har blivit, så att den åter blir den omställningsförsäkring som den var tänkt att vara.

Inga kommentarer: