torsdag 6 augusti 2009

Kommunala aktiviteter

Läser med stort intresse Thomas Idegards debattartikel på DN i dag. Jag är inte förvånad över Timbros rapport, men tycker nog att de missar en och annan poäng när de ger sig på området ”kultur och fritid”. Dels den grundläggande skillnaden mellan investeringar och drift av olika verksamheter.

De berör inte heller den betydelse som ”kultur och fritid” har för människors välbefinnande. I svåra tider är det kanske väldigt bra att det finns bibliotek, simhallar, idrottshallar, stöd till studieförbund och teatergrupper etc… Detta hjälper många människor att bibehålla och utveckla som kompetens, såväl intellektuell som fysisk. Sist men inte minst tar de inte heller med i beräkningen att de investeringar som de nu kritiserar också är arbetstillfällen. Utan dessa skulle troligen ytterligare ett antal personer vara arbetslösa vilket i slutändan också drabbar kommunerna.

Dessutom har jag för mig att staten redan kan destinera pengar till specifika kommunala verksamheter. Den oro som artikeln andas över att statsbidrag till kommunerna inte skulle komma välfärden till godo, anser jag därför vara helt obefogad. Men kanske har Timbro insyn i hur regeringen skulle utforma stödet till kommunerna…

Men jag tycker att det är uppfriskande att en av den nuvarande regeringens starkaste tillskyndare i denna debattartikel visar en sådan oförblommerad ideologisk hållning som säkert bubblar under ytan även i regeringskansliet.

Läs även gärna:
Peter Andersson, En inbjudan till Thomas Idegard - och vad händer mellan regering och riksdag?
HaningePosten Blogg, Thomas bor inte i Haninge Kommun
Robert Noord, Välkommen tillbaka (gamla) Moderaterna!

Inga kommentarer: